Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jídelníček

 

JÍDELNÍČEK

 

 

 

 

(16.5 -20.5.2022)

PONDĚLÍ

Dopolední svačina: Nivová pomazánka, chléb 1,3,7

Polévka: Slepičí s nudlemi 1,3,6,9

Hlavní jídlo: Vepřový guláš, těstoviny 1,3,6

Odpolední svačina: Nadýchaná lučina, chléb 1,3,7

ÚTERÝ

Dopolední svačina: Jogurt, piškoty 1,3,7

Polévka: Zeleninová 1,6,7,9

Hlavní jídlo: Pečená krkovička, brambory, červená řepa 1,6,7

Odpolední svačina: Chléb s máslem 1,3,7

STŘEDA

Dopolední svačina: Šunková pěna, dalamánek 1,3,7

Polévka: Drožďová 1,3,6,9

Hlavní jídlo: Rozlítaný ptáček, jasmínová rýže 1,3,6

Odpolední svačina: Jarní pomazánka z Cottage, chléb 1,3,7

ČTVRTEK

Dopolední svačina: Krupicová kaše 1,3,7

Polévka: Zelňačka 1

Hlavní jídlo: Šumavské nudle, kuřecí maso, rajče 1,3,7

Odpolední svačina: Sýrovočesneková  pomazánka, chléb 1,3,7

PÁTEK

Dopolední svačina: Máslový croissant, kakao 1,3,7

Polévka: Hovězí s kapáním 1,3,6,7,9

Hlavní jídlo: Fazolový kotlík, chléb 1

Odpolední svačina: Rýžový chlebíček, okurková pomazánka 1,3,7

 

 

 

 

 

 

Pitný režim po celý den k dispozici: čaj, voda, šťáva, džus.

Mléko jako doplněk stravy v dopoledních hodinách.

Ovoce a zelenina každý den dle sezonní nabídky.

Změna jídel vyhrazena.

 

Alergeny ve školním stravování

ALERGENY: Nařízení (EU) č. 1169/2011, článek 21. - ukládá od 13. prosince 2014 povinnost informovat strávníka o přítomných alergenech v potravinách a v jednotlivých pokrmech. Přítomnost alergenů je přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některé alergeny.

Co jsou alergeny:

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadeny imunologickou obranou organismu.

Alergeny a podskupiny jsou uvedeny přímo na jídelním lístku.

Seznam alergenů: 01 obiloviny - podskupina: 1a - obilovina obsahující lepek - pšenice, 1b - obilovina obsahující lepek - žito, 1c - obilovina obsahující lepek - ječmen, 1d - obilovina obsahující lepek - oves, 1e - obilovina obsahující lepek - špalda, 1f - obilovina obsahující lepek - kamut, 02 korýši a výrobky z nich, 03 vejce a výrobky z nich, ryby a výrobky z nich, 05 jádra a výrobky z nich, 06 sójové boby a výrobky z nich, 07 mléko a výrobky z něj, 08 skořápkové plody - podskupina: 8a - skořáp. plody a výrobky z nich - mandle, 8b - skořáp. plody a výrobky z nich - lístkové ořechy, 8c - skořáp. plody a výrobky z nich - vlašské ořechy, 8d - skořáp. plody a výrobky z nich - kešu ořechy, 8e - skořáp. plody a výrobky z nich - para ořechy, 8f - skořáp. plody a výrobky z nich - pistácie, 8g - skořáp. plody a výrobky z nich - makadamie , 09 celer a výrobky z něj, 10 hořčice a výrobky z ní, 11 sezamová semena a výrobky z nich, 12 oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a výrobky z něj, 14 měkkýši a výrobky z nich.